’t Is de toon dien de muziek maakt

door: Corné Egas

Er is nooit een tijd geweest waarin er zoveel gecommuniceerd wordt. Het internet, de mobiele telefoon, de tablet computer hebben er voor gezorgd dat we razend snel kunnen communiceren.
"Communicatie is erg belangrijk, maar hoe doen we dat?"

Een berichtje is zo gepost, een mailtje met een klik verzonden en een appje binnen een seconde verzonden.  We doen er allemaal aan mee en ook onze partij blaast z’n partij in het grote communicatieorkest.

En dat is verder prima, we bereiken binnen korte tijd veel mensen, kunnen dingen uitleggen en aandacht vragen voor allerlei onderwerpen. En toch, ondanks de vele mogelijkheden van communicatie gaat het vaak mis, juist op dit gebied.

Kennelijk is het niet eenvoudig om de boodschap altijd even goed over te brengen op de ontvanger. Er ontstaat snel onbegrip, irritatie en boosheid. Om als overheid de burgers in beweging te krijgen maken we ook van harte gebruik van communicatie, ook onze gemeente draagt z’n steentje bij. Regelmatig is dit punt onder de aandacht van de politiek. Het valt namelijk helemaal niet mee om met een brief, een mailing of een internetpeiling, de boodschap goed over te brengen. Eigenlijk is het een hele lastige klus.

Laten we vooral eerst zelf de hand eens in de boezem steken. Lukt het mij als raadslid  altijd goed om de boodschap goed over te brengen? Ben ik soms te scherp, of juist te mild. Te onduidelijk of juist te vierkant. Te veel, of te weinig nuance? Er zal altijd wel iets aan te merken zijn. Laten we in de raadszaal, of op onze website, of in wat voor publicatie dan ook, proberen in ieder geval altijd vriendelijk zijn, met mededogen, met compassie voor onze naaste. Ook, of misschien juist vooral als we principiële zaken aan de orde stellen, het is immers de toon die de muziek maakt!