blog Jack vd Hout: Bezuinigingen

door: Jack van der Hout

De laatste weken hoor ik steeds meer geluiden bij de bedrijven waar ik kom: “Het gaat weer wat beter”. De vraag naar producten stijgt weer iets en de orderportefeuilles groeien ook weer, zeker in de metaal en in de maritieme sector. Je ziet en merkt wel dat het management voorzichtig blijft. En meer orders betekent nog niet altijd meer banen. Integendeel, er komen nog steeds mensen op straat te staan.
"Het is en blijft een zorg en een gepuzzel."

In de gemeenteraad is aan de financiële zorgen ook nog lang geen einde. De bezuinigingsopgaaf is groot, en we weten nog niet wat we van het Rijk krijgen voor de decentralisaties. Het is en blijft een zorg en een gepuzzel.

Met die zoektocht naar bezuinigingen zit  je al gauw zo diep in de materie, dat het haast lijkt of je met de hele gemeenteraad samen hier wel uit moet komen.  Uiteraard moeten de belangen wel worden afgewogen, maar toch….  Een maakbare samenleving lijkt wel mogelijk.

Ik moest denken aan tientallen jaren geleden, in de begintijd van het onderwerp: “Milieu”. Ik was op een symposium ergens in Utrecht. Er was een debat georganiseerd tussen wetenschappers en politici. De wetenschappers hadden allemaal mooie technische oplossingen bedacht voor milieuvraagstukken. Hoe maak je de bodem schoon, en kan het water van de Maas zonder schade nog meer koelwaterlozing aan? De politici echter waren niet gevoelig voor technische oplossingen, maar hadden meer oog voor de gevolgen van milieuschade. Voor de overlast van hun achterban. Technische oplossingen maken mensen immers niet minder ziek!  De politici zochten naar oplossingen door praten en redeneren.  Uiteindelijk moest het debat worden afgekapt, ze kwamen er met zijn allen niet uit! De maakbare samenleving, helaas. Botsende meningen.

Politici, en zeker wij SGP-ers, moeten  en mogen het weten. De samenleving is niet maakbaar, al lijkt het soms wel. De overheid heeft wel een opdracht. En die gaat veel verder dan het uitzoeken van bezuinigingsmogelijkheden.  Dan gaat het om het welzijn van onze gemeente, in al de kernen, en voor alle inwoners! Een stil en gerust leven…. Welzijn zoals de Bijbel ons dat leert.  Uiteraard moeten we wel over budgetten en geldbesteding praten, maar wel in dit perspectief.  Afhankelijk van de God die krachten geeft, waarvan het volk zijn sterkte heeft!